Ми маємо мобілізувати всі державницькі сили, щоб зупинити реванш, - Парубій

Суд має скасувати рішення про перейменування проспекту Григоренка в Харкові на проспект Жукова.

Про це повідомив спікер парламенту Андрій Парубій під час ранкового засідання Верховної Ради. Трансляцію вів "Прямий".

"Нас уже позбавляють права на власну історію, коли в Харкові проспекту імені українського героя, дисидента Павла Григоренка повертають ім'я українофоба Жукова. Це пряме порушення закону про декомунізацію, здійснене провокаційно і демонстративно", - заявив Парубій.

За словами Парубія, суд має скасувати антизаконне рішення, відновити законність і покарати ініціаторів.

Голова Верховної Ради впевнений, що керівництво Київського національного університету імені Тараса Шевченка має скасувати відновлення колишнього заступника глави Адміністрації Президента Віктора Януковича, юриста Андрія Портнова на посаді викладача юридичного факультету.

"Нас вже позбавляють гідності, коли призначають професором національного університету імені Шевченка придворного юриста Януковича. Студенти вже почали протест. Керівництво вузу повинно скасувати це ганебне призначення, і це іспит для всіх нас", - підкреслив спікер.

Парубій також заявив, що українці не допустять скасування закону про мову та перегляду обов'язкових часток українського мовлення на радіо і телебаченні.

"Ми цього не допустимо. Я це говорю публічно і відповідально. За право жити в своїй вільній країні ми заплатили тисячами кращих українців. 5 років ми будували міцну справжню державу і відбиваємо російську агресію на всіх фронтах. Ми маємо мобілізувати всі державницькі сили, щоб зупинити реванш. І тепер ми вже не дамо повторити старі історії, не віддамо державу, не відступимо. Україна буде вільною, сильною і єдиною", - підсумував Парубій.