Цемаха, якого сьогодні звільнили з-під варти, вб'ють, щойно він потрапить до Росії - експерт

Ключового свідка по справі MH17 Володимира Цемаха, якого сьогодні суд в Києві звільнив з-під варти, вб'ють, щойно він потрапить до Росії. 

Таку думку висловив в ефірі "Прямого" координатор проєтку "Стоп терор" Семен Кабакаєв.

"Скоріше за все, як це було в 15 році, коли були ліквідовані усі польові командири, які використовувались Росією..., Цемаха так само вб'ють на територіх Росії, як тільки він туди повернеться", - впевнений Кабакаєв.

Він нагадав, що євродепутати звертались до президента України Володимира Зеленського з проханням не видавати Цемаха. "Але Зеленський, як я розумію, скоріше за все піде на цей крок, щоб обміняти його на наших заручників і полонених".

Кабакаєв зазначив, що Цемах є єдиним свідком по MH17, який перебуває в Україні. Катастрофа є военним злочином, який зскоїла Росія. Воєнні злочини не мають терміну давності і за них несе відповідальність вище керівницвтов країни, у даному випадку - Шойгу і Путін. "Їм, безумовно дуже вигідно, щоб ця людина опинилась у Росії... Вони зроблять все, аби Цемах не дав свідчення по справі.

.См: Цемаха суд звільнив з-під варти під особисте зобов'язання.

58-річний Володимир Цемах, уродженець Сніжного Донецької області, на прізвисько "Борисович" - колишній начальник служби ППО "ДНР". Він брав активну участь в бойових діях на Донбасі влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ зенітної установки (ЗУ-23), сформованого в місті Сніжне.

27 червня в ході спецоперації українських правоохоронців, Цемаха затримали в місті Сніжне у власній квартирі.

28 червня, у День конституції України, Володимир Цемах був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці без права внесення застави.

Цемаха називають одним з ключових свідків у міжнародному процесі у справі про збиття малайзійського "Боїнгу" 17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю.

Літак МН17 "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines виконував рейс із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур. Був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України. Тоді загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

См: 40 депутатов Европарламента обратились к Зеленскому с просьбой не отдавать Цемаха России