Рада розпустила ЦВК

Верховна Рада достроково звільнила всіх членів Центральної виборчої комісії, за проект постанови №2127 проголосували 341 депутат.

Про це стало відомо з засідання Верховної Ради 9 скликання. Утрималися 2 наредпи.

Згідно зі статтею 31-1 Закону про Центральну виборчу комісію України, повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені парламентом за вмотивованим поданням президента України. Рішення Рада, відповідно до закону, має ухвалити щонайменше двома третинами від її конституційного складу.

Представник “Європейської солідарності” Артур Герасимов заявив, що ЦВК обирається на 7 років, а вибори, проведені у 2019 році визнали міжнародні організації. “Завжди, коли робиться така політична розправа, запрошуються члени ЦВК”, – обурився він.

Депутат від “Голосу” Сергій Рахманін також заявив, що варто було б запросити і заслухати голову ЦВК. Він також зазначив, що кожен президент України приходять і міняє людей, а не правила.

За даними Цензор.НЕТ, зміна складу ЦВК пов'язана із запланованим Офісом Президента проведенням дострокових місцевих виборів у чотирьох містах у грудні 2019 року і чергових місцевих виборів у 2020 році. На думку ексчлена ЦВК Магери: "Зміна складу ЦВК здійснюється для проведення референдумів, зокрема, можливо, і щодо зміни статусу Донбасу".