Дружина Зеленського купила елітну квартиру у Криму за половину вартості — Reuters

Дружина новообраного президента України Володимира Зеленського у 2013 році купила у колишнього депутата, олігарха Олександра Буряка елітну квартиру в Лівадії, заплативши за неї менше ніж половину ринкової вартості.

Про це свідчить декларація про доходи Володимира Зеленського та реєстр прав на нерухоме майно, пише агентство Reuters.

Трикімнатну квартиру у житловому комплексі «Імператор» поруч з Лівадійським палацом на узбережжі Чорного моря Зеленська купила у квітні 2013 року за 163 893 доларів. Таким чином, ціна за квадратний метр становила близько 1263 долари.

«Ця квартира була виставлена на продаж у квітні агентством нерухомості «Причал 82» за ціною 790 668 доларів, тобто за ціною, вчетверо більшою за ту, яку було заплачено 2013 року, або по 5 195 доларів за квадратний метр», — пише Reuters.

Як зазначає Reuters, у 2012 році згідно з даними сайту нерухомості domik.ua, квартири в ЖК «Імператор» продавали за ціною від 3500 до 4000 доларів за квадратний метр.

На сайті indoor-estate.ru мінімальна вартість за квадратний метр квартири у цьому будинку у 2012 році становила 2800 долари.

«Кримський агент із нерухомості на умовах анонімності підтвердив, що квартири, порівнянні з квартирами в ЖК «Імператор», зазвичай продавалися у 2013 році за ціною від 2500 до 3000 доларів за квадратний метр, але ціна могла доходити й до 5000 доларів за метр», — пише Reuters.

Агентство не змогло з’ясувати, чому квартиру Зеленській продали за ціною, значно нижчою за ринкову.

Зазначається, що ані Зеленський, ані його дружина не відповіли на прохання про коментар. Олександр Буряк, який продав квартиру відмовився коментувати агентству продаж квартири.

Агентство також звернулося за коментарем до олігарха Ігоря Коломойського, якого пов’язують із Зеленським.

«Коломойський висловив Reuters думку, що Буряк продав квартиру Зеленській дешево, оскільки його банк не мав ліквідності і йому необхідно було швидко отримати готівку. Він не навів доказів на підтвердження цієї думки», — йдеться у статті агентства.

Олександр Буряк — колишній народний депутат, який разом зі своїм братом Сергієм були акціонерами «Брокбізнесбанку», доки вони не продали мажоритарний пакет акцій у середині 2013 року.

Reuters пише, що деякі колишні керівники Брокбізнесбанку перебувають під слідством за підозрою у привласненні грошей банку, починаючи з 2012 року, однак в агентства немає доказів, аби стверджувати, що під слідством перебуває саме Олександр Буряк

Громадське