"Європейська Солідарність" вимагає створення у Верховній Раді ТСК із розслідування втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів.

"Європейська Солідарність" вимагає створення у Верховній Раді України Тимчасової слідчої комісії із розслідування фактів незаконного втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів.

Відповідну заяву озвучив народний депутат партії "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв.

Кричущі і шокуючі факти систематичного незаконного втручання Офісу Президента в роботу правоохоронних органів потребують об’єктивного розслідування. Однак, скандал у зв’язку з оприлюдненням розмов директора ДБР Романа Труби зачіпає майже усі правоохоронні органи, і розслідувати не залишається кому. Відтак, єдиний вихід – створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію із широким представленням опозиційних фракцій.

На період роботи такої комісії вимагаємо відсторонення від посад фігурантів розмов, із яких випливає їхня причетність до організації замовних політичних переслідувань та інших незаконних дій. Це – керівник Офісу Президента і адвокат Коломойського Андрій Богдан; "на сто відсотків свій" Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, директор ДБР і ад’ютант Андрія Портнова Роман Труба; заступник керівника Офісу Президента адвокат Єфремова Андрій Смирнов, керівник патронатної служби ДБР Олександр Удовиченко, тощо.

З нетерпінням очікуємо також особистої реакції Володимира Зеленського і його політичної оцінки… Тим більше, що учасники розмов посилаються на факт наради в ОПУ за участі глави держави, де однією з тем була організація політичних репресій проти Петра Порошенка.

Ми з усією серйозністю поставилися до оприлюднення розмов пана Труби на тій підставі, що 21 вересня він сам публічно повідомив про виявлення у його кабінеті обладнання для прослуховування. А 20 листопада під час прес-конференції Труба фактично не спростував факту розмов, уникнувши виразної відповіді на питання журналістів. Нарешті, зміст розмов ідеально накладається на календар реальних подій, – і очевидно, що ці збіги не випадкові. Із записів розмов прямо випливає, що графік допитів Петра Порошенка складається в Офісі Президента.

Очевидними видаються такі правопорушення з боку фігурантів розмов, як перевищення службових повноважень, зловживання владою, незаконний вплив на слідство, тощо.

Вимагаємо негайного проведення усіх необхідних експертиз з метою насамперед ідентифікації голосів. У разі саботажу цієї ініціативи з боку влади, залишаємо за собою право звернутися до відповідних міжнародних структур.

Ми вважаємо, що влада і фігуранти розмов більше, ніж будь-хто інший зацікавлені в якнайшвидшому створенні комісії і об’єктивному розслідуванні цього касетного скандалу.

Нагадаємо, в інтернеті з'явився аудіозапис, на якому чутно, як глава Державного бюро розслідувань Роман Труба "радиться" з главою офісу президента Андрієм Богданом щодо наступного виклику до ДБР п'ятого президента України Петра Порошенка.